Tahiti ve Endonezya bölgesinde yetişen çok değerli tropik bir bitkidir. Bir ağaçtan ortalama yılda 100 kg Tamanu meyvesi elde edilirken, sadece 5 kg yağ elde edilir.
Yaklaşık olarak 1/3 oranında oleik asit, 1/3 oranında linoleik asit ve de yaklaşık %10 stearik ve palmitik asitler içerir. Geri kalanını ise, terpenler, benzoik asit, lipitler, doymuş yağlar, diğer uçucu bileşikler ve antioksidanlar oluşturur.
Hassas cildi yatıştırır, sakinleştirir. Tamanu yağının literatürde çok sayıda klinik çalışması mevcuttur. Akne, cilt lekeleri, selülit, roll-on , ayak bakımı ve bebek ürünlerinde kullanılır. Cildi canlandırıcı ve onarıcı özellikleri vardır. Fransız farmakopisine kayıtlı şifalı bir bitkidir.
Cilt tarafından emilimi hızlıdır ve yoğun nemlendirme kapasitesi vardır. Olgun ciltlerde etkilidir. Cildin elastikiyetini arttırır. Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı en koruyucu etkisi bulunan doğal yağlardan biridir.
SABİT (TAŞIYICI) YAĞLAR;
Bitkinin meyve, tohum ve çekirdeğinden, sıcak ya da soğuk presleme yöntemi ile elde edilir. Sıcak yöntemde, yağdaki vitamin, mineral ve diğer sağlığa yararlı maddelerin yok olması sebebiyle soğuk presleme tercih edilir. Soğuk pres yağlar daha yüksek nitelikli ve daha yüksek oranda etken madde içerir.